Search
  • ivoch4

Какво е БИОЦИД?


Биоцидът представлява вещество или смес, съставено от активни вещества, използвано за унищожаване на вредители и микроби. Свойството на препарата да дезинфекцира различава биоцидния продукт от останалите почистващи продукти. Европейската агенция по химикали (ECHA) публикува списък с активните вещества, които са одобрени за употребата им в продукти за дезинфекция, разрешени съгласно (Регламента за биоцидите можете да прочетете ТУК ). Основно това са продукти на хлорна и алкохолна основа; други приложими вещества са: лимонена киселина, меден сулфат, йод и др.


Вероятно сте виждали надписа „БИОЦИД“ върху опаковките на множество продукти, толкова разнообразни като спрей, гел, мокри кърпички и др.. И така, какво точно прави? БИОЦИДА има способността да убива микроби и плесени.


Антимикробните средства не са новост – първите изкуствено създадени препарати са от края на XIX век, но пандемията от коронавируса направи темата днес особено актуална. Изобщо, чувствително нарасна интереса към почистващите продукти за дома като цяло. В последно време, особено актуална е темата за почистване на домашния текстил като матраци, възглавници и одеяла. Много популярни на пазара са тези продукти, които носят етикета „антибактериален“. Истината е, че действително тези матраци, възглавници и одеяла са изработени така че позволяват често пране и като цяло – по-лесна дезинфекция. Някои анализатори дори предричат, че настоящата пандемия ще повлияе върху архитектурата и интериорния дизайн. В бъдеще може да видите повече домове с продукти с етикет „антибактериален“ за меки подови настилки, твърди подове, облицовки, плотове и др.


Като цяло има два вида биоцидни продукти: вградени и приложими. Първите предпазват продукта, в който са вградени - независимо дали това е завеса за душ или дръжки на врати. Антимикробните средства обаче не са магическо, само поддържащо се решение и все още е необходимо редовно почистване! Вторият тип биоциден продукт са препаратите, които се нанасят върху повърхностите. Ефектът на тези продукти са с по-кратък живот от вградените антимикробни средства и тяхната ефективност се разсейва с времето и употребата, така че те трябва да бъдат прилагани редовно.

11 views0 comments