Search
  • ivoch4

Как сами да си направите дезинфекциращи кърпички

Updated: Sep 10, 2020Белината е мощен дезинфектант, препоръчан от МЗ за използване срещу корона вируса, но изисква особено внимание при употреба. Химикалът може да раздразни кожата, очите и носа ви, както и да повреди дрехите ви. Винаги, когато работите с белина, трябва да носите гумени ръкавици и да се уверите, че мястото е добре проветрено, включително и когато правите и използвате дезинфекциращи кърпички „направи си сам“.


* Никога не смесвайте белина с алкохол, амоняк или други почистващи препарати, тъй като това води до опасни химични реакции!

* Винаги преди да използвате почистващи препарати, проверявайте срока им на годност; например, белината има срок на годност около 6 месеца.

* За да си направите сами дезинфекциращи кърпички от белина, следвайте стъпките по-долу:

  1. Изберете подходящ съд, най-добре херметичен контейнер за сезонно съхранение със вместимост м-у 2 и 3 литра; не пропускайте да залепите етикет на съда, какво е съдържанието му, както и да се уверите, че е недостъпен за деца и домашни животни;

  2. Изберете подходящи хартиени кърпи, например кухненски хартиени кърпи на ролка, като предварително ги разделите на отделни кърпички;

  3. Пригответе разтвор, като смесите 4 чаени лъжички белина на литър вода;

  4. Изсипете разтвора в съда и добавете хартиените кърпички и ги потопете напълно в разтвора – не забравяйте да носите гумени ръкавици!

  5. Кърпичките трябва да киснат поне 5 минути, преди да ги използвате;

  6. За да осигурите правилна дезинфекция, оставете разтвора да остане на третираната повърхност поне една минута, преди да избършете с чиста, суха кърпа; друго важно, което трябва да знаете е, че когато се смесва с вода, белина е ефективна само за около 24 часа.

2 views0 comments