Search
  • ivoch4

Професионални съвети за измиване на прозорците вкъщи

Updated: Jul 21, 2020

От незнание може да се получи голяма каша :)

Миенето на прозорците е неизбежно и ако Ви се струва досадна работа – просто извикайте почистваща фирма, но ако домашната хигиена е кауза за вас, ето няколко експертни съвета.


1. Изберете подходящ ден

Миенето на стъклени повърхности в горещо или студено време не е препоръчително, също така, слънцето не бива да свети директно в прозорците, докато ги миете.


2. Първо почистете дограмата

Преди да започнете, почистете мръсотията от дограмата с мокра гъба и/ или влажен парцал, ако има много полепнала прах, може да използвате и прахосмукачка с подходящ накрайник; не забравяйте да почистите комарниците и щорите; изпирането на пердетата в същия ден е още една добра идея.


3. Изберете подходящ препарат и пулверизатор

Не мислете за икономия, когато избирате препарат за прозорци, препоръчително е да съдържа алкохол. Разбира се, може и сами да си направите такъв препарат, ето една рецепта:

  • 400 грама вода;

  • 50 грама оцет;

  • 25 грама медицински спирт (70 градуса);

Важно:

  • Никога не смесвайте оцет с белина или спирт с белина!

  • Не забравяйте за означите върху бутилката, че съдържанието е опасно за здравето!

Пулверизаторът трябва да прави фина и плътна мъгла без стечки и пръски. Напръскайте цялото стъкло наведнъж.


4. Използвайте микрофибърна кърпа за стъкла

Някои от Вас сигурно помнят времето, когото избърсвахме прозорците с намачкани вестници – това също е опция, както и плътните хартиени кърпи за ръце - но при предлаганата широката гама професионални микрофибърни кърпи, специално изработени за стъклени повърхности, това едва ли се налага.


5. Стъклочистачката

Ако сте начинаещ в това дело, изберете стъклочистачка, която има приспособление (контейнер) за събиране на мръсната вода; също така винаги е полезно преди да започнете миенето, да постелете стари кърпи и парцали под прозорците.


6. Направете си график за миенето на прозорците

Препоръчително е да почиствате прозорците си двустранно минимум два пъти в годината, но в някои случаи, особено след бурни валежи или силен прашен вятър – може да се наложи да направите извънредно външно измиване.24 views0 comments